Via de ‘Inner Body’ van top tot teen in het Nu zijn

Leestijd: 6 minuten

Samenvatting: Door je aandacht in je lichaam te brengen, kun je beseffen dat het vol is van energiek leven. Het voelen van deze levendigheid helpt je bewust in het Nu te zijn: je kan dan vaker genieten en beter omgaan met storende factoren.

We beginnen de bijeenkomsten van het Ima Centrum altijd met een meditatie. Zo focussen we ons onder andere op wat we voelen in het lichaam. De bedoeling is om ‘aandachtig goed binnen’ te komen. Dat wil zeggen: binnen in het gebouw, het moment ‘Nu’ en binnen bij onszelf.

‘Wees aandachtig bewust van hoe je voeten de vloer raken. Ga na waar je in je lichaam eventuele spanning of een bepaalde emotie kunt waarnemen.’

Ook Eckhart Tolle adviseert zoveel mogelijk ‘aandachtig aanwezig in het Nu’ te zijn door bijvoorbeeld het voelen van je – zogenoemde – ‘Inner Body’. Maar dit is voor veel mensen niet zo makkelijk, schat hij in…

…aangezien hun aandacht…

…nogal vaak naar andere dingen gaat…

…dan naar hun innerlijke zelf…

…omdat zij het moment Nu graag opvullen…

…met allerlei externe afleidingen.

Het lijkt alsof er iets mist aan, of zelfs iets mis is met een stil moment waarop de aandacht naar binnen is gericht. Al na twee minuten kan bij sommigen het ondraaglijke gevoel van verveling toeslaan, aldus Tolle.

“People are missing something very precious and vital: to experience the depths of life, rather than the continuous horizontal extension of life”
– Eckhart Tolle

Een moment ervaren door écht aanwezig te zijn – through presence – kan volgens Tolle juist heel mooi en plezierig zijn. 

Onmetelijke intelligentie

Eén van de manieren die Eckhart noemt om aandachtig in het Nu te komen (wat Tolle noemt, ‘deepening presence’), is door bewust de energie of levendigheid van de Inner Body te ervaren. De energie van het levendige bevindt zich door het gehele intelligente lichaam. 

“Every cell embodies intelligence.
The mind is just a tiny expression of that vast intelligence”
– Eckhart Tolle

Uit de mond van Eckhart klinkt dit nogal spiritueel, maar wetenschappelijk gezien klopt dit ook. De ouderwetse opvatting is dat de hersenen controle hebben over alles in ons lijf. In werkelijkheid is 90 procent van de activiteit die lichaamscellen uitvoeren echter totaal onzichtbaar voor het brein.

‘The brain is an irrelevance to most somatic cells.’
– Brian J. Ford, artikel uit The New Scientist (vertaald)

Door te beseffen dat jouw Inner Body deze enorme intelligentie bezit, kun je het ervaren. Je kunt er je focus naar toe sturen en het voelen. Zo maak je contact met je essentiële wezen. Tolle zegt dat je immers geen lichaam hebt; maar dat je een lichaam bént. In essentie ben jij die onmetelijke intelligentie zelf!

Wie had dat gedacht

“Gradually the moments without destructive thinking will become longer, obsessive thinking becomes weaker. Then true thinking; creative thinking, becomes stronger”
– Eckhart Tolle

Als iemand zich tijdens de spirituele ontdekkingsreis inzet om ‘meer aandachtig in het Nu’ te zijn, komt hij of zij mogelijk tot de ontdekking dat interne en externe prikkels behoorlijk in de weg kunnen zitten.

Constante negatieve gedachten, heftige emoties en storende factoren van buitenaf bevinden zich als beren op de weg en versperren het spirituele pad naar het licht.

Het bewust zijn van de Inner Body kan ons uit het constante denken halen. Mocht dat eenmaal lukken, dan zullen gedachten zich heus opnieuw opdringen. Dat is normaal, stelt Tolle ons gerust, dat doet het brein nu eenmaal.
Het mooie is dat, als we daar bewust van zijn, we dan een keuze hebben:

 • we kunnen met de stroom van gedachten meegaan, of;
 • we kunnen uit het zinloze denken stappen.

“Many times you will go through that process of conscious choice
of not to think when thinking is simply dysfunctional.
This is a wonderful thing to do: this is true spiritual practice”
– Eckhart Tolle

De Inner Body kan ook als anker dienen, als je te maken krijgt met een moeilijke situatie of een lastig persoon. Ga tijdens een verhit gesprek of tijdens een zenuwslopend moment even met je aandacht naar binnen en voel bewust de levendigheid in, bijvoorbeeld, je linkerhand. 

Hoor en zie zelf Tolle (vanaf minuut 8:08) vertellen over ‘bewust aanwezig in het moment Nu blijven’ tijdens tegenslag. Het is even oefenen, waarschuwt hij…

Om het pijnlichaam geven

Bij een proces van ‘heel’ worden of tijdens het ‘spiritueel ontwaken’ kan emotionele onrust letterlijk in het lichaam gevoeld worden. Tijdens het aandacht naar de Inner Body brengen, ervaren sommigen een gevoel van beklemming in het lijf of zelfs misselijkheid: oude emoties of oud zeer. Eckhart Tolle noemt dit ‘het pijnlichaam’.

Transmutation of the painbody is part of the spiritual awakening.
Use the painbody to motivate you to awaken: to become even more present.
The more intense your presence,
the more quickly the painbody shrinks.
– Eckhart Tolle

Hij herinnert ons eraan dat levendigheid zich overál in het lichaam bevindt:

 1. Realiseer je dat de zere plek in het lichaam omgeven wordt door lichaamsdelen die géén lijden voelen.
 2. Stel je voor dat de positieve energie van de rest van het lichaam de pijn omringen. 
 3. De pijnlijke plekken zullen dan langzaam maar zeker steeds kleiner worden en verdwijnen.

De tijdloosheid zal het leren

Soms is het mogelijk een wonderlijk gevoel van Tijdloosheid te ervaren wanneer je in ‘een bewuste staat van zijn’ en aandachtig in het Nu bent. Dat herkent Tolle:

“It is at the heart of you, at the heart of the universe,
…which is same thing, that there is a timeless essence”
– Eckhart Tolle

Tolle noemt het tijdloze aspect van de mens ‘a deeper presence’. Onze essentie zit volgens hem binnen in onze tijdelijke vorm van ‘zelf’. Het is in verbinding, of maakt eigenlijk deel uit van ons gezamenlijk bewustzijn en het universum.

Naast Tijdloosheid ondervinden sommigen tijdens de diepere staat van bewustzijn een overweldigend gevoel van Dankbaarheid. Dankbaarheid voor de alledaagse dingen, die normaal gesproken zomaar aan ons voorbij gaan. 

Dit zullen dan wel die ‘very precious and vital’ dingen zijn waar Tolle het aan het begin van deze blog over had! Benieuwd? Voel de energie; ervaar dat elke cel in je lichaam springlevend is. Het is misschien even oefenen, maar Eckhart Tolle raad aan gewoon met dertig seconden te beginnen. Iedereen heeft toch zeker af en toe wel tijd voor een halve minuut Tijdloos ruimtelijk zijn/bestaan, of in Tolle’s woorden: ‘spacious being’? 

De Inner Body hier en nu betreden:

Eén: simpele vraag stellen

Via de Inner Body kun je in het Nu en uit een stroom van gedachten stappen. Je perceptie is helderder; je verkeert in een alerte staat van aanwezigheid. Oefen bijvoorbeeld wanneer je in bed ligt vlak voordat je gaat slapen of juist wanneer je net wakker bent:

1. Vraag jezelf af, zonder je hand te bewegen of ernaar te kijken: ‘Is er een manier waarop ik kan weten dat mijn rechterhand nog bestaat?’ Deze vraag stuurt je aandacht weg van allerlei storende gedachten en stelt je in staat je lichaam ‘binnen te gaan’. 

2. Je aandacht gaat naar je hand: voel dat daar een soort levendigheid in zit. Laat dan het concept ‘hand’ los, maar blijf wel vasthouden aan de ‘levendigheid’ die je voelt.

3. Je kunt de aandacht steeds verder uitspreiden over je lichaam: ‘Is er een manier waarop ik kan weten dat mijn … nog bestaat?’
Ervaar de levendigheid uiteindelijk je hele lijf. Laat het idee van ‘lichaam’ los: maar blijf bij de sensatie van die energieke levendigheid.

Je kan leren met steeds meer gemak je lichaam ‘binnen te gaan’. Uiteindelijk kun je de dag meemaken terwijl je één blijft met die energie van je Inner Body. Jij bént de energieke levendigheid!
Uit: ‘Gateway of the Inner Body’ van Eckhart Tolle

“Don’t need to call it meditation, because then the idea goes into your mind that you are doing a meditation. It is no meditation. It is just a way of being. You enjoy the sense of aliveness in the body” – Eckhart Tolle

Twee: Uit het disfunctionele denken stappen

1. Realiseer je hoe zinloos veel gedachten zijn: ze brengen alleen maar nare emoties mee en lossen niets op. 
2. Leer er bewust van te worden wanneer, en zodra ‘disfunctioneel denken’ je overkomt. 
3. Zie dat je een vrije keuze hebt om jouw aandacht van die gedachten af te leiden. Focus je op iets anders: je ademhaling, je zintuiglijke waarneming of de Inner Body. 
4. Voel de levendigheid die door je lichaam raast. Het voelen van deze levendige, intelligente aanwezigheid is een fijne sensatie en zal je afleiden van gedachten. 
5. Gedachten zullen heus je aandacht weer opeisen! Maar jij kan er elke keer weer voor kiezen de aandacht rustig terug te sturen naar waar jij het liever hebt. 

“The fact that thinking recaptures your attention means it wasn’t in thinking before it did that. So it is not a defeat! You were relatively successfully free of thinking for a while”
– Eckhart Tolle

Drie: Ankeren tijdens conflict

Als je geconfronteerd wordt met een uitdagende situatie, intens gesprek of een lastig persoon, kun je je minder snel laten meeslepen als je (letterlijk) meer ‘bij jezelf kunt blijven’. 

Stuur de aandacht naar een lichaamsdeel. Je voelt het misschien iets minder sterk: maar jouw levendigheid is er altijd! Je kunt het al voelen in, bijvoorbeeld, je linkerhand. Zo dient de Inner Body als een anker.

Natuurlijk laten we ons toch wel eens meeslepen. Eckhart Tolle noemt dit ‘diminished conscious’ zijn. Met een klein beetje bewustzijn (‘awareness’) kun je er steeds voor kiezen om negativiteit niet de controle over jouw gehele wezen te laten overnemen. Zodra je het opmerkt kun je de controle teruggeven aan jouw dieper bewuste zelf. Oefening baart kunst! 

Deze blog is een aandenken aan de Eckhart Tolle bijeenkomst van vrijdag 6 maart 2020, waar het thema ‘The Inner Body’’ centraal stond.
Lees ook het artikel dat Bas Roetman schreef voor de krant Trouw naar aanleiding van deze bijeenkomst: ‘Het gaat erom dat het van binnen stil wordt’!

 • Wil je ook een keer bij een Eckhart Tolle bijeenkomst aanwezig zijn? Houd onze website in de gaten of stuur ons een mailtje, dan sturen wij je persoonlijk een uitnodiging. 
 • Wil je meer over dit thema weten? 
  • De filmfragmenten van Eckhart Tolle die op de bijeenkomst vertoond zijn, zijn (voor members) te bekijken via zijn officiële website
  • Op Tolle’s YouTube kanaal is een aan het onderwerp gerelateerde playlist te bekijken: On Enjoying the present moment (26 filmpjes, Engels). In deze blog zijn verwerkt: Settling Into Presence (9:32), Staying Present (16:58 minuten) en The Essence of Presence (18:42).
  • Op Spotify staat de mooie meditatie Gateway of the Inner Body van Eckhart Tolle (16:08 minuten).
 • Wil je je verdiepen in de wetenschap die in deze blog voorbij kwam? Het artikel The Secrets Of Intelligence Lie Within A Single Cell van Brian J. Ford uit The New Scientist is hier zonder abonnement (Engels) op New Scientist te lezen. 
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close